EL DOCUMENTAL

sinopsi

La història de la Flor de Maig és una història de voluntat popular, d’esperit de lluita i de fraternitat humana. La col·laboració i la solidaritat no entén d’edat ni d’èpoques històriques. Les seves parets són el testimoni que, malgrat el pas dels anys, la col·laboració i l’autogestió són una solució per fer front a les dificultats socials.

El 1890, 16 obrers del Poblenou funden la Societat Cooperativa Obrera d’Estalvi i Consum La Flor de Maig. En un moment de lluites socials per reivindicar els drets dels treballadors, cooperatives com aquesta donaven ajuda allà on l’Administració pública no hi arribava. Tot pagant una petita quota, els socis disposaven d’un gran ventall de serveis: gestió dels estalvis, assegurança mèdica, ajuda a la vellesa i la viudetat, consum alimentari a preus més assequibles, classes d’alfabetització, biblioteca i espai d’esbarjo. Ràpidament, la cooperativa va créixer i es va convertir en una de les més importants de Catalunya.

A partir del 1950 s’entra en un període de decadència i oblit fins al final de la dictadura. A partir del 1975 l’Associació de Veïns del Poblenou reclama la recuperació d’aquest espai amb finalitats socioculturals, recuperant el seu esperit fundacional. La Flor de Maig reobre les portes al barri el setembre del 1978.

Vint anys després, però, el barri pateix grans transformacions arrel dels Jocs Olímpics del 1992 i el Fòrum de les Cultures del 2004. La fisonomia del Poblenou, les relacions socials i les opcions d’oci canvien de manera radical. La Flor de Maig semblava sentenciada de mort amb l’inici de la crisi econòmica, el 2008. El Poblenou, però, s’hi nega; els veïns reobren l’espai de forma autogestionada, guanyen les batalles judicials per poder-ne tornar a fer ús i (de nou en un context on l’Administració no pot donar respostes a les persones amb dificultats econòmiques), La Flor de Maig garanteix serveis d’ajuda.

Hem avançat durant el segle XX? Es vivia el cooperativisme abans de la mateixa manera que es viu ara? Ha estat el capitalisme un sistema eficaç d’organització social? Les classes dirigents han gestionat bé els recursos públics? Es pot assolir l’estat del benestar o ha estat tan sols una il·lusió? L’ésser humà, davant de les dificultats s’organitza, lluita i troba solucions. 125 anys després de la seva fundació, tornem a estar en el mateix punt?

Per a més informació sobre la història de la Flor de Maig podeu visitar el web https://ateneuflordemaig.wordpress.com/historia-2/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s